Coronakaos inför EM-slutspelet

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Svensk-fotboll.jpg

EM är bara några dagar bort för svensk del och det ser ut att bli två sargade landslag som ställs mot varandra i Sevilla. Först var det Sergio Busquets som drabbades i det spanska laget. Nu står det klart att också Diego Llorente har testats positiv. Det är inte osannolikt att ännu fler spelare kommer att drabbas då det ofta tar några dagar innan testen visar positivt. I Sverige står det också klart att Dejan Kulusevski är smittad och missar matchen mot Spanien precis som Mattias Svanberg, som testades positivt kort efter Kulusevski. Därmed blir det minst fyra spelare som missar matchen mellan Sverige och Spanien.

Spela på EM inklusive matchen mellan Spanien och Sverige hos CasinoStugan

18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Kallas någon ersättare in i respektive lag?

Båda lagen kan välja att ändra sina trupper fram till premiären. Därefter är trupperna spikade och kan inte ändras. Förbundskapten Janne Andersson har sagt att varken Kulusevski eller Svanberg kommer att ersättas. Men vad händer om ännu fler svenska spelare drabbas? Tänkbara ersättare är Jesper Karlsson som gjort det väldigt bra i Eredivisie under säsongen. Det har även snackats om Anthony Elanga som gjort sitt första mål i Premier League för Manchester United. Samtidigt har anfallaren imponerat stort under sina första matcher för U21-landslaget nyligen. Både Jesper Karlsson och Anthony Elanga verkar extremt sugna på att spela fotboll under EM.

Sverige saknar samma bredd i truppen som Spanien

Även om det givetvis är ett stort bakslag för Luis Enrique att tappa sin kapten Busquets är det inte något jämfört med om Sverige skulle få fler smittade nyckelspelare. Ett mardrömsscenario vore till exempel om Emil Forsberg eller Victor Lindelöf skulle åka på covid-19. För Spaniens del finns det ytterligare 2-3 startelvor med världsstjärnor. Men Janne Andersson har inte riktigt samma lyx även om det finns fler alternativ på de offensiva platserna än på länge. Klarar det svenska laget att hålla sig undan ytterligare smittspridning? Då kan vi formera en stark startelva mot Spanien även om det enligt oddsen blir tufft. Men faller flera viktiga spelare bort kan det bli en mardröm för det svenska landslaget.

Spelsidor.net