eSport online – Odds och betting på elektroniska sporter

Att betta på odds på elektroniska sporter, eSports, har med rask takt blivit väldigt populärt. Idag erbjuder de flesta spelsidorna på marknaden eSport betting. För den oinvigde så kan eSport online verka väldigt märkligt. Så vad är det som gör att betting på datorspel har blivit så populärt? Det ska vi titta närmare på nu! Vi kommer även att gå igenom hur du kan betta på eSport, och vilka spel som är mest populära.

Spelbolag för eSport online

Spelsida
Bonus
Betyg
Spela
1
100 cash free spins
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2
100 kr
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3
100 kr
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4
100 kr
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Detta är eSports

eSport betyder elektronisk sport, och det innebär alltså att tävla professionellt inom dator- och TV-spel. Att tävla inom spel har varit populärt i världen sen arkadhallarna på 70 och 80-talet, men nu för tiden är proffsen sponsrade, skriver kontrakt med lag, lägger mer tid på träning än världens bästa fotbollsspelare och har miljontals fans från hela världen.

Precis som det finns många olika sporter finns det också många olika eSporter. Det finns eSporter för lag, enskilda spelare, strategispel, skjutspel, sportspel och så vidare. Möjligheterna för odds blir därför väldigt varierade och spännande, särskilt om du följer fler än ett spel.

eSport har också mer eller mindre alltid gratis live streaming för alla turneringar och tävlingar. Du hittar de flesta på YouTube Gaming och Twitch.tv. Tack vare detta är sporten perfekt för liveodds hos spelsidor, då du kan följa varenda match och liga i realtid genom datorn, telefonen och surfplattan.

Att betta på eSport fungerar precis som att betta på andra sporter. Du kan betta på över/under, matchens lirare, vinnarspel, med olika handikapp, flest poäng och mycket mer. Det finns särskilda specialbets för varje spel. I CS kan du till exempel betta på bomb-desarmeringar, medans du i Dota 2 kan betta på vilket lag som först dödar bossen Roshan.
Ärligt talat så är det väldigt olika från person till person. Är du ett inbitet fotbollsfan så förstår du redan hur FIFA fungerar, till exempel. De flesta spelen tar dock en del tid att sätta sig in i. Grunderna är lätta att förstå, men att lära sig alla karaktärer, vapen, banor och så vidare är ett enormt projekt. Som tur är behöver du inte veta allt för att kunna betta. Så välj ett spel som ser kul ut, så kommer du att lära dig med tiden.
Elektronisk sport är mycket större än vad många faktiskt tror. Det växer så att det knakar varje år. En rapport uppskattar att eSport kommer ha en global total på 557 miljoner åskådare år 2021. Lite färre än hälften av dessa, ca. 250 miljoner är de riktigt insatta fansen. Det är huvudsakligen dessa 250 miljoner personer som bettar och spelar spelen aktivt själva.

Så här oddsar du på eSport

Vi nämnde nyss att det det finns olika eSporter, precis som vanliga traditionella sporter. På samma sätt oddsar du olika på olika eSporter. I MOBA-spel kan du till exempel betta på vilket lag som dödar kartans enorma boss först. I FPS-spel kan du betta på vilken spelare som kommer få mest kills, om det kommer vara knife kills och liknande. Det beror helt enkelt på spelet. Du kan däremot nästan alltid betta på vinnarspel, över/under, vunna kartor, poäng och den typen av odds du hittar inom vanliga sporter.

Dom mest populära spelen att betta på

Föga förvånande så är det de spelen med mest spelare och åskådare som skapar bäst oddsmöjligheter. Det är också de som har bäst täckning för liveodds och gratis live streaming. De absolut största spelen inom eSport just nu, baserat på tittare är:

  • League of Legends (LOL)
  • Fortnite
  • Dota 2
  • Counter Strike: Global Offensive (CSGO)
  • Apex Legends
  • Overwatch
  • Hearthstone
  • PUBG
  • Call of Duty

Detta går dock väldigt upp och ner; den eSport som toppar listorna idag kan vara ersatt av en annan inom några månader eller år. Allt beror på både nya spel som släpps samt uppdateringar som släpps till existerande spel. I Dota 2 finns det till exempel över 100 unika spelbara karaktärer. Dessutom tillkommer det en handfull nya varje år. Varje gång nya vapen, föremål eller karaktärer introduceras så förändras hela spelsättet och lagens uppställningar. Detta gör eSport väldigt dynamiskt, och det är alltid något nytt på gång.

eSport online - Odds och betting på elektroniska sporter

Bonusar för eSport betting

Hos utländska spelbolag kan det dyka upp en betting bonus specifikt för eSport, men det är tyvärr ingenting vi svenska spelare kan ta del av. Anledningen till det är att spellicensen säger att spelsidor bara får dela ut en bonus per kund. Det är alltså vanliga hederliga oddsbonusar som gäller. Men som tur är så kan du använda den här typen av bonusar på sport likaväl som på elektroniska sporter. På de flesta spelsidorna iallafall. Vill du vara helt säker på detta så är det bäst att du läser igenom de regler och villkor som bettingbolaget har satt. Ta en titt på vår topplista för att hitta spelsidor med grymma svenska oddsbonusar för eSport!